Close

Solicita o oferta

Dorina Dimagli – Interior Design
Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)
dorinadimagli@gmail.com
0722 305 558

Cum alegem corpurile de iluminat pentru fiecare incapere

Putem utiliza corpurile de iluminat pentru a crea un anumit ambient intr-o camera. Cu toate ca marea majoritate a camerelor pot fi la fel, in functie de preferinte se poate alege ca lumina sa creeze un spatiu confortabil si relaxant – cum ar fi recomandat pentru un living, formal – cum ar fi pentru o sala de mese sau intim – pentru un dormitor. Acest efect se poate obtine prin selectarea si aranjarea cu atentie a corpurilor de iluminat.

Vom vedea in continuare cateva trucuri legate de design interior care te pot ajuta sa creezi o anumita atmosfera intr-o camera, folosind corpuri de iluminat si lampi.

 

Iluminarea unei camere relaxante – cum ar fi un living

Pentru a crea o atmosfera relaxanta intr-o camera de zi ar trebui urmarit iluminatul ambiental. Acest lucru inseamna in primul rand selectarea lustrelor de plafon si a aplicelor de perete. Este de dorit sa se creeze o lumina globala si uniforma in intreaga camera, cu un nivel scazut de contrast. Acest lucru inseamna ca trebuie evitate umbrele si nu se vor crea zone mai luminoase decat altele.

De asemenea, se recomanda evitarea simetriei si plasarea luminilor intr-o schema echilibrata sau dupa un anumit tipar, pentru ca astfel camera ar avea un aer formal.

In schimb, se poate obtine o armonie placuta prin plasarea intamplatoare a diferitelor tipuri de lumina si prin utilizarea a cel putin doua, sau chiar trei genuri diferite de corpuri de iluminat.

Proiectarea luminilor si a umbrelor este ceva de durata

Iun vreme ce designul unui interior poate deveni plictisitor dupa un anumit timp si redecorarea poate fi costisitoare, proiectarea luminilor si a umbrelor poate garanta noutate si dinamism pentru o perioada indelungata.

Acelasi spatiu, iluminat difuz si inteligent va arata diferit in fiecare ora a unei zile, fiind de fiecare data uimitor. Pe de alta parte, lumina se schimba in functie de anotimp, motiv pentru care proiectarea umbrelor turnate asigura un plus de farmec in diferite perioade ale anului.

 

Umbrele se pot crea natural sau artificial

Realizarea ramelor, luminatoarelor si a elementelor de fatada interesante poate asigura un joc incredibil de lumini si umbre in interiourul unui spatiu. Pe langa faptul ca te poti juca cu detaliile de interior cum ar fi scarile, mobilierul sau plantele pentru a imbunatati umbrele create de lumina naturala, poti apela si la corpuri de iluminat suplimentare care sa accentueze farmecul acestora.

Adaugarea luminilor si a umbrelor intr-un spatiu, daca nu se face corect, poate crea un adevarat dezastru. De exemplu, daca iluminarfea artificiala nu este proiectata corect, se pot forma umbre urate sub dulapuri, pe pereti si podele.

O regula simpla pentru a evita formarea umbrelor urate este sa se amplaseze corpuri de iluminat in tavan mai mici decat ventilatoarele. In acest fel, ventilatorul aflat in miscare nu va proiecta umbre tulburatoare.

Iluminarea unei camere formale – cum ar fi o sala de mese

Pentru a crea o atmosfera mai formala cu corpurile de lumina se vor alege piesele elegante, bine proiectate si cu un aspect clasic. De asemenea, se va urma stabilirea unui echilibru si a simetriei, ceea ce inseamna ca se vor plasa luminile intr-o maniera ordonata si la distante egale.

Opteaza pentru o lumina centrala semnificativa, cum ar fi un candelabru la sala de mese pe care il poti gasi pe Divaniesofa.ro, care va adauga eleganta si stil camerei. Apoi stabileste o ierarhie logica in corpurile de iluminare a camerei, ducand lumina catre nivelurile inferioare si folosind corpuri suplimentare, cum ar fi lampile.

Pentru a crea un aspect coerent si profesional, asigura-te ca ai ales un tipar de aranjare a tuturor corpurilor de iluminat. Exista colectii de corpuri de iluminat care au acelasi aspect tematic si care iti vor fi de ajutor pentru a alege simultan mai multe piese incadrate in acelasi stil. Aceasta uniformitate va adauga un plus de formalitate salii de mese.

Iluminarea unei sali festive – cum ar fi sufrageria

Sufrageria ta nu trebuie sa fie doar formala. Aceasta poate fi si o sala de petreceri, deci poate avea un aer festiv. Camerei i se poate da un aer cu totul diferit prin selectarea mai multor corpuri de iluminat decorative. Concentrandu-te in special pe cristal, sticla si elemente reflectorizante, vei adauga sufrageriei scanteie si un aspect de sarbatoare.

Pentru a nu fi orbitoare, foloseste luminile stralucitoare pe zone mici, cum ar fi zone de deasupra mesei – care poate servi si scopuri practice. De asemenea, pentru a ridica starea de spirit si a aduce un aer jucaus camerei, alege si niste lumini cu accent distractiv.

Picture63

Iluminarea unei camere intime – cum ar fi un dormitor

Unele camere sunt menite sa fie intime, primitoare si pline de armonie, dormitorul fiind un astfel de exemplu. Prin selectarea atenta a corpurilor de iluminat si a comutatoarelor, se poate crea o camera de zi care apoi, prin simpla actionare a unui comutator poate trece intr-un mod intim in care luminile ambientale sunt stinse si se aprind lampile.

Foloseste lampi speciale pentru a cera zone stralucitoare in camera, cum ar fi zona de langa pat, pe o noptiera sau intr-un colt. Este util sa pozitionezi aceste lampi in apropierea locului in care oamenii isi petrec timpul, lampile de noptiera fiind alegerea cea mai populara.

Totodata, pastrarea peretilor mai intunecati ajuta la eliminarea suprastimularii si va pune accentul pe zonele evidentiate ca fiind intime. Concentratia luminii trebuie sa fie indepartata de pereti si de spatiul mai larg al camerei, fiind atrasa catre zonele mai mici. De asemenea, este util sa pozitionezi lumina astfel incat sa actioneze mai jos in camera, evitand iluminarea tavanului.

Picture64

Iluminarea unei camere de creatie – cum ar fi biroul de lucru de acasa

Nu uita ca iluminarea nu trebuie sa respecte intotdeauna regulile. Este minunat sa fii creativ si sa-ti exprimi stilul personal, urmandu-ti inspiratia si jucandu-te cu lumina. Pentru a crea o camera care sa iti inspire creativitate foloseste un iluminat neobisnuit, indraznet si colorat.

Cauta forme interesante si evita liniile drepte. Curbele se simt mai expresive si sugereaza creativitatea. Uita-te la profilul corpului de iluminat sau al lampii si opteaza pentru piesele colorate, bine conturate, care au impact prin estetica, creativitate si unicitate.

happyadmin

About happyadmin

ATELIER DE DESIGN

Dorina Dimagli - Interior Design

Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)

dorinadimagli@gmail.com

0722 305 558

© 2019 DorinaDimagli.ro / Partener Oficial Divani & Sofa