Close

Solicita o oferta

Dorina Dimagli – Interior Design
Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)
dorinadimagli@gmail.com
0722 305 558

Culoare și armonie

Alegerea culorilor pereților și mobilierului este mai mult decât o chestiune de preferință sau de gust. S-a demonstrat științific faptul că lumina și culorile influențează și starea psihică. Deși efectele diferă în intensitate de la persoană la persoană, în mare, acestea sunt valabile pentru cei mai mulți dintre noi.

Armonie și cromoterapie

Viața nu există doar în alb și negru. Deși mulți preferă culorile neutre pentru pereți și mobilier, există multe alte elemente care pot fi incluse în ansamblu, pentru un strop de culoare: decorațiuni, perdele, draperii, tapițerie, covoare etc.
Dincolo de înviorarea spațiului pe care îl numim „acasă”, cercetările au arătat că psihicul uman rezonează și este influențat într-o măsură destul de mare de culori. Practica terapiei prin culoare își are originile în Evul Mediu, când vracii foloseau tratamentul cu ajutorul culorilor pentru combaterea empirică a anumitor afecțiuni. În prezent, cromoterapia (colorterapia) folosește vibrațiile subtile ale culorilor prin abordări fundamentate științific. Efecte similare au și obiectele colorate din locuința noastră.

Cum alegem culorile

Cu toții avem culori preferate. Este bine de știut, însă, și ce efect au acestea asupra noastră pe termen lung. Așa cum asociem o stare cu o haină de o anumită culoare, la fel se întâmplă și atunci când ne „înveșmântăm” spațiul personal. Pentru decorarea casei, putem folosi inclusiv combinații de culori complementare, care să armonizeze întregul ansamblu.

Roșu – activează o mulțime de funcții ale organismului. Aparte de superstițiile legate de purtarea unui obiect de culoare roșie la trecerea dintre ani, de exemplu, roșul este un puternic stimulent intelectual și fizic. Crește nivelul de adrenalină, activează respirația și circulația, alungă tristețea și melancolia, mobilizează și stimulează întregul organism, inclusiv pofta de mâncare. Este potrivit pentru anotimpul rece, dar este de evitat în dormitoare.

Oranj – este una dintre culorile cele mai optimiste. Culoarea portocalei transmite bună dispoziție și ameliorează funcțiile sistemului endocrin, cardiovascular și digestiv. Este potrivită pentru living.

Galben – alungă stresul, depresia și anxietatea. Culoarea razelor de soare, cea mai luminoasă dintre toate, este asociată prin excelență cu inteligența, curiozitatea și sociabilitatea. Transmite o senzație de căldură și este foarte potrivit pentru living și bucătărie, fiind și un stimulent al apetitului.

Verde – este culoarea echilibrului și a autocontrolului. Odihnește ochii și are efecte liniștitoare, amintind de iarbă și de natura dătătoare de viață. Este potrivit pentru dormitoare.

Indigo – transmite o stare de echilibru. Este culoarea gândirii clare și a stabilității, dar predispune la melancolie.

Albastru – în cromoterapie, este folosit pentru calmare, scăderea tensiunii arteriale și ameliorarea durerilor; are efecte pozitive și pentru sistemul respirator. Culoarea cerului și a mării aduce liniște și combate insomniile.

Violet – aduce inspirația și stimulează intuiția, intelectul, circulația sanguină și sistemul respirator. Elementele de culoare violet sunt potrivite pentru un spațiu de lucru.

Un ansamblu armonios și plin de viață

Așadar, cromatica este importantă nu doar din perspectivă estetică, ci și pentru sentimentele pe care ni le insuflă. Designul de interior poate fi gândit și adaptat și în funcție de aceste elemente, pentru a obține atât o armonie a ansamblului, cât și a stării noastre interioare.

Admin

About Admin

ATELIER DE DESIGN

Dorina Dimagli - Interior Design

Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)

dorinadimagli@gmail.com

0722 305 558

© 2019 DorinaDimagli.ro / Partener Oficial Divani & Sofa