Close

Solicita o oferta

Dorina Dimagli – Interior Design
Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)
dorinadimagli@gmail.com
0722 305 558

Cum alegem corpurile de iluminat in functie de umbre si lumini

Interioarele frumoase se mandresc nu numai cu utilizarea inspirata a culorilor, temelor si texturilor, ci si cu modul in care toate aspecte se armonizeaza pentru a crea un spatiu funtional, util si, totodata, confortabil si estetic. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei armonizari este lumina naturala sau artificiala.

Acolo unde este lumina va fi si umbra si, daca aceasta este proiectata corect, iluminarea naturala sau artificiala poate crea un spatiu cu adevarat inspirat. Pe de alta parte, daca nu se lucreaza corect cu lumina, pot aparea umbre neplacute si inconfortabile, care fac ca spatiul sa para neinspirat si intunecat.

Din fericire, exista o multime de idei si exemple in arhitectura despre cum se poate utiliza cu maiestrie proiectarea umbrelor pe suprafata peretilor sau a podelei pentru a anima si da caldura si stil spatiului. Folosindu-se de lumini si umbre, arhitectii pot crea designuri dinamice si pot conferi calitati variate spatiilor in diferite momente ale zilei.

 

Cele trei tipuri de umbre

Potrivit lui Leonardo da Vinci, exista trei tipuri de umbra – umbra atasata, umbrirea si umbra turnata. Umbra atasata cade pe obiectul propriu-zis, umbrirea se realizeaza prin constraste de lumina si spatii intunecate, in vreme ce umbra turnata este elementul care provoaca umbre diferite pe un obiect in functie de masa si lumina sa. Este important sa cunoastem si sa recunaostem aceste principii ale luminii si sa invatam sa le le utilizam pentru ca designul interiorului sa fie unul dinamic si armonios.

 

Scopul luminii este sa creeze dinamica si volum

Potrivit designerilor de interior, scopul luminii este sa defineasca spatiul, creand dinamica si volum si definind materialul, iar acest lucru il poate face prin proiectia umbrelor. Tinand cont de aceasta idee, multi dintre designerii de interior studiaza lumina si cauta sa proiecteze elemente de constructie care pot anima spatiile interioare, ecrane din diferite materiale, lucarne si pergole amplasate strategic pentru a crea umbre cat mai placute.

Proiectarea luminilor si a umbrelor este ceva de durata

Iun vreme ce designul unui interior poate deveni plictisitor dupa un anumit timp si redecorarea poate fi costisitoare, proiectarea luminilor si a umbrelor poate garanta noutate si dinamism pentru o perioada indelungata.

Acelasi spatiu, iluminat difuz si inteligent va arata diferit in fiecare ora a unei zile, fiind de fiecare data uimitor. Pe de alta parte, lumina se schimba in functie de anotimp, motiv pentru care proiectarea umbrelor turnate asigura un plus de farmec in diferite perioade ale anului.

 

Umbrele se pot crea natural sau artificial

Realizarea ramelor, luminatoarelor si a elementelor de fatada interesante poate asigura un joc incredibil de lumini si umbre in interiourul unui spatiu. Pe langa faptul ca te poti juca cu detaliile de interior cum ar fi scarile, mobilierul sau plantele pentru a imbunatati umbrele create de lumina naturala, poti apela si la corpuri de iluminat suplimentare care sa accentueze farmecul acestora.

Adaugarea luminilor si a umbrelor intr-un spatiu, daca nu se face corect, poate crea un adevarat dezastru. De exemplu, daca iluminarfea artificiala nu este proiectata corect, se pot forma umbre urate sub dulapuri, pe pereti si podele.

O regula simpla pentru a evita formarea umbrelor urate este sa se amplaseze corpuri de iluminat in tavan mai mici decat ventilatoarele. In acest fel, ventilatorul aflat in miscare nu va proiecta umbre tulburatoare.

PIcture 52

Este importanta stimularea umbrelor create de detalii arhitectonice

Pentru un efect care sa creeze impact, este importanta stimularea in mod artificial a umbrelor create de ecrane sau alte detalii arhitectonice. Totodata, se recomanda sa va jucati cu pozitionarea corpurilor de iluminat inainte de a le fixa pentru a gasi cele mai inpirate solutii si a nu crea umbre proaste sau neadecvate. Totodata, ar trebui sa stim unde sa ne oprim, pentru ca prea multe elemnete care cereaza umbra in spatiul gresit pot insemna o utilizare mai mare a luminii artificiale pentru a lumina locul sau, pur si simplu, vom avea zone intunecate.

Prin urmare, utilizarea subtila a elementelor care creeaza umbre, plasate strategic, poate fi o arta pe care orice designer de interior ar trebui sa o studieze.

Picture53

Lumina poate avea culori variate

Pe langa faptul ca lumina poate fi alba sau galbena, ea iti poate schimba culoarea si in functie de obiectele pe care le atinge, proiectand umbre si mai interesante. De aceea, utilizarea inteligenta a corpurilor de iluminat colorate poate fi un alt capitol pe care designerii de interior ar trebui sa il cunoasca.

Lumina contine tot spectrul de culori, dar cand loveste o anumita culoare, se va reflecta doar acea culoare, restul fiind absorbite. Acest lucru inseamna ca, pe masura ce lumina atinge o anumita suprafata, absoarbe majoritatea razelor colorate si va reflecta doar cateva dintre acestea. Acesta este motivul pentru care lumina devine mai slaba, contine mai putine culori si spatiul pare mai slab iluminat.

In cazul in care vrei sa aduci un plus de lumini si umbre interesante si inspirate designului din casa ta, la Divani & Sofa poti gasi oferte variate si foarte atractive. 

happyadmin

About happyadmin

ATELIER DE DESIGN

Dorina Dimagli - Interior Design

Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)

dorinadimagli@gmail.com

0722 305 558

© 2019 DorinaDimagli.ro / Partener Oficial Divani & Sofa