Close

Solicita o oferta

Dorina Dimagli – Interior Design
Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)
dorinadimagli@gmail.com
0722 305 558

Cum obținem estetica Zen printr-un Design Interior Minimalist?

Simplitatea nu mai are de mult o conotație negativă. De ce? Pentru că o viziune minimalistă s-a dovedit de multe ori a fi o alegere elegantă și un stimulent al stării de bine. Calmul propus de ambianța Zen constituie o variantă de design interior din ce în ce mai solicitată și greu de refuzat.

Ce impune estetica Zen?

În ciuda istoriei încărcate din spatele acestui concept, principiile Zen se rezumă de fapt la niște învățături Budiste, create cu scopul de a simplifica viziunea asupra vieții. Când vorbim despre Zen, ne referim la tot ceea ce înseamnă calmul, fericirea, compasiunea și înțelegerea. Posibilitatea de a reda astfel de elemente prin modul de amplasare al unor obiecte inanimate stă la baza frumuseții design-ului interior. O viziune minimalistă nu presupune reducerea mobilierului folosit în astfel de proiecte la un număr cât mai mic, ci înlăturarea inutilului. În proiectele de design interior bazate pe principii Zen, senzația de spațiu deschis și lumina ce pătrunde în încăperi sunt două criterii vitale. Astfel, desfășurarea activității de zi cu zi este marcată de un mediu ce conferă deschidere către libertate de exprimare.

Cum ne alegem obiectele de mobilier?

  1. Paleta cromatică

Dacă estetica Zen emană senzația de pace și calm, așa trebuie să se comporte și paleta cromatică din care alcătuim design-ul interior. Culorile au fost mereu predispuse unei abordări bazate pe simbolistică, drept pentru care, abilitatea lor de a influența starea noastră de spirit obișnuiește să atingă cote maxime. Fie că vorbim despre felul în care acestea ne alimentează și inspiră subconștientul, sau despre o realizare imediată a efectului acestora, culorile esteticii Zen sunt definite de nuanțe deschise. De multe ori, paleta cromatică este alcătuită în totalitate din nuanțe de verde, cu scopul de a reda senzația de natură. În orice caz, aceasta nu este o regulă, ci un simplu punct de plecare pentru alte combinații de culori. Armonia cromatică funcționează în raport direct cu structura mobilierului, materialul podelei și cantitatea de lumină disponibilă.

Culorile predominante esteticii Zen: Roz, Verde, Alb, Gri

  1. Materialele textile

Tapițeria mobilierului joacă un rol important în drumul spre obținerea esteticii Zen. Alegerea acestora se bazează pe aceleași criterii menționate mai sus. Continuitatea vizuală și confortul oferit de aceste materiale sunt baza creării senzației de intimitate. Estetica Zen impune o atmosferă “cozy”, așadar, cel mai des folosite materiale pentru tapițeria mobilierului sunt lâna și pânza.

  1. Structura și calitatea mobilierului

Caracteristicile obiectelor de mobilier ce alcătuiesc ambianța Zen sunt liniile simple și continue. Detaliile complexe și încărcate trebuie evitate. Pentru că structura acestor obiecte se bazează pe estetica minimalistă, calitatea mobilierului nu trebuie ignorată. Într-un spațiu luminos și deschis, calitatea materialelor din care este alcătuită mobila aleasă va deveni mult mai vizibilă. Mai mult, mobila concepută din materiale naturale se îmbină perfect cu sfaturile și principiile Zen.

Odată ce ați pus la punct aspectele menționate mai sus, este recomandat să completați estetica Zen prin alăturarea plantelor de décor.

Admin

About Admin

ATELIER DE DESIGN

Dorina Dimagli - Interior Design

Sos Pipera-Tunari Nr.131, Voluntari (Ilfov)

dorinadimagli@gmail.com

0722 305 558

© 2019 DorinaDimagli.ro / Partener Oficial Divani & Sofa